• FlexibelVoor zo min mogelijk overlast
  • OplossingsgerichtUw staalprobleem is onze uitdaging
  • Sinds 1956Een langetermijnvisie
  • VakwerkOnze kennis, ervaring en passie

Chroom-6

Dit is chroom-6

Chroom-6 is een zwaar metaal. Dit metaal werd voorheen gebruikt in verf, vanwege zijn roestwerende eigenschap. Pas later ontdekte men dat chroom-6 schadelijk is voor de gezondheid en onder meer kanker kan veroorzaken. Sindsdien wordt er geen chroom-6 meer in verf verwerkt. Dat neemt echter niet weg dat er nog steeds chroom-6 in oude verflagen aanwezig is. 

Wanneer chroom-6 schadelijk is voor de gezondheid

Zo lang chroom-6 in de verflaag zit, is er niets aan de hand. Pas wanneer men de oude verflaag gaat schuren of een object met chroom-6-houdende verf gaat zagen, slijpen of verhitten, komt het vrij en kunnen schadelijke stofdeeltjes in het lichaam terechtkomen. Dit kan zijn door inademing, inslikken of via de huid. In het lichaam kan chroom-6 vervolgens een verbinding aangaan met lichaamscellen en schade veroorzaken. Dit kan uitmonden in bijvoorbeeld kanker of auto-immuunziekten. 

Beeldmerk-Schildersbedrijf-Holland.svg

Dit doen we ook

Wilt u meer informatie, of weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Wij werken voor verschillende sectoren

Sectoren-Schildersbedrijf-Holland-02.svgSectoren-Schildersbedrijf-Holland-04.svgSectoren-Schildersbedrijf-Holland-01.svgSectoren-Schildersbedrijf-Holland-03.svgSectoren-Schildersbedrijf-Holland-05.svgSectoren-Schildersbedrijf-Holland-06.svg

zo-detecteren-wij-chroom6-schildersbedrijf-holland.jpg

Zo detecteren we chroom-6 

Bij al onze werkzaamheden aan staal met oude verflagen inspecteren we allereerst of we te maken hebben met chroom-6-houdende verf. We willen immers ieder gezondheidsrisico voor onze medewerkers en omstanders uitsluiten. Of er chroom-6 in een oude verflaag aanwezig is, contoleren we door middel van een korte inspectie met een speciale test-set. Hiermee krijgen we ter plekke al een heldere indicatie of de verflaag chroom-6 bevat. Bij twijfel of wanneer uw voorkeur daarnaar uit gaat, zetten we een volledig laboratoriumonderzoek in. We schrappen dan voorzichtig wat verf van de ondergrond af en brengen dit naar een extern lab. Daar onderzoeken ze de verf grondig op de aanwezigheid van chroom-6 en eventueel andere zware metalen. 

Dit is wat we met chroom-6 doen

Wanneer chroom-6 in een verflaag gedetecteerd is, stellen we een gedegen veiligheidsplan op om de verflaag correct en veilig te verwijderen volgens de veiligheidsrichtlijnen en Arbo-regelgeving. In het veiligheidsplan beschrijven we onze aanpak, welke techniek we gebruiken, welke PBM’s (persoonlijke beveiligingsmiddelen) en afscherming er nodig is en welke overige veiligheidsmiddelen ingezet moeten worden. De veiligheid van onze medewerkers en de omgeving staat vanzelfsprekend centraal. Dankzij onze kennis, jarenlange ervaring en groot verantwoordelijkheidsgevoel kunnen we deze optimaal waarborgen. 

Scroll naar boven